Sonda JUICE prozkoumá Jupiter a jeho 3 měsíce

Z Francouzské Guiany dne 13.4.2023 odstartuje mise JUICE (Jupiter Icy Moons Explorer). Mise si klade mimo jiné otázky: Je možný život na Jupiterových měsících? Jak byl Jupiter zformován? Sonda Jupiter byla vyvinuta Evropskou kosmickou agenturou (ESA), bude vypuštěna na nosné raketě Ariane 5 a jejím hlavním dodavatelem je společnost Airbus Defence and Space.

A jakou roli hrála v projektu malá brněnská společnost G.L. Electronic?

„Byli jsme vybráni Evropskou kosmickou agenturou a CNES jako subdodavatelé, a to hned pro 2 zařízení. V kooperaci se španělskou firmou SENER Aeroespacial jsme pracovali na realizaci kabelových svazků k anténě MGAMA a s Akademií věd ČR (UFA) jsme spolupracovali na přístroji Low Frequency Receiver,“ vysvětluje ředitel společnosti Luděk Graclík.

JUICE – MGAMA ANTÉNA

MGAMA (Medium Gain Antenna Subsystem), dvouosá řiditelná anténa, poskytuje komunikaci mezi sondou JUICE a Zemí.

Během průletů, kdy přístroje vyžadují specifické nasměrování sondy, se MGAMA používá pro komunikační a radio-vědecké experimenty, pro výzkum geodetických a geofyzikálních vlastností Jupiteru a jeho měsíců, zejména Ganymeda.

„Mezi hlavní technické výzvy, kterým anténa (a potažmo tedy i naše kabelové svazky) čelí, patří extrémní radiační podmínky Jupiteru, které ovlivní anténu, jelikož je zařízení umístěno na vnější straně satelitu. Mise bude muset navíc bojovat s extrémními teplotami, protože poletí kolem Venuše, aby dosáhla gravitační pomoci potřebné k dosažení svého konečného cíle. A to i technologicky zajistit není vůbec jednoduché,“ doplňuje vedoucí výroby Jan Novotný.

JUICE – modul LFR

Přístroj LRF (Low Frequency Reciever) představuje ryze český příspěvek pro projekt. Zařízení slouží jako digitální vlnový analyzátor a je součástí přístroje RPWI (Radio and Plasma Waves Investigation). Tento modul bude zpracovávat vícesložkové signály z magnetických antén a Langmuirových sond, které diagnostikují plazma, a to ve frekvenčním pásmu do 20 kHz. Jeho hlavním úkolem bude získané signály zpracovat a stanovit parametry potřebné pro analýzu šíření elektromagnetických vln v plazmatu uvnitř magnetosféry planety Jupiteru a v okolí jeho ledových měsíců.

G.L. Electronic zajistila ve spolupráci s AV UFA kompletní kvalifikaci elektronických komponentů a následnou výrobu a elektrické testování tohoto vědeckého přístroje.

„Je opravdu skvělé, že se českým firmám a vědeckým institucím daří realizovat přístroje a zařízení, které jsou schopny pracovat i na tak vědecky a technologicky významných projektech jakým bezesporu mise JUICE je,“ uzavírá Luděk Graclík.

Sonda k Jupiteru dorazí v červenci 2031 a v prosinci 2034 vstoupí na oběžnou dráhu kolem Ganymeda, čímž se stane první sondou, která obletí jiný než pozemský měsíc.

ESA doufá, že s pomocí JUICE budeme moci nahlédnout pod povrchy výše jmenovaných měsíců, kde by se teoreticky mohl nacházet bakteriální život. Na první výsledky si ale budeme muset ještě 7 let počkat.